חריקת שיניים – כל המידע והפתרונות

חריקת שיניים – כל המידע והפתרונות

האם כאבים ונפיחות בלסת מלווים אותך כל בוקר? האם שרירי פניך תפוסים ונוקשים? במידה וכאבי ראש בלתי נסבלים מתווספים לתחושת אי נוחות או נוקשות בלסת, ייתכן מאוד כי נדרש טיפול בחריקת שיניים בזמן שינה.תופעת חריקת השיניים הינה נפוצה ועשויה לפגוע בקהלים רבים באוכלוסייה בכל שכבות הגיל כאשר חריקת שיניים אצל ילדים הינה נפוצה וברת טיפול.

גורמים לחריקת שיניים

את הגורמים לתופעה ניתן לחלק למספר קטגוריות:

גורם גנטי: יש הטוענים כי עקב הקורלציה המובהקת בין קרובי משפחה החורקים שיניים, כי ישנו אלמנט גנטי.

גורם תרופתי: תרופות מסוימות, במיוחד מהסוג המעורר כמו ריטלין, אמפטמינים ותרופות נוגדות דיכאון מקבוצת ה-SSRI, עלולות להוביל לחריקת שיניים.

גורם נפשי: הגורם הנפוץ ביותר. נמצא כי רוב משמעותי בקרב האנשים החורקים שיניים בשנתם עושים זאת בתקופות מתוחות מאוד בחייהם או שהינם סובלים מחרדות באופן כרוני.

סגירת השיניים: כאשר ישנו סגר לקוי בין הלסתות עקב מרווח לא מותאם או מנח לא מדויק של הלסתות זו מול זו, עשוי הדבר לגרום לשחיקת השיניים במהלך הלילה. במקרה כזה, חשוב לשלב בטיפול גם יישור שיניים.

כיצד מתרחשת חריקת שיניים בלילה?

מכיוון שחריקת השיניים מתבצעת בשעות הלילה, אנו עשויים לחיות עמה כל חיינו מבלי שנעלה על דעתנו כי הדבר קורה. התופעה עשויה להתקיים בשני מופעים עיקריים – הידוק חזק של השיניים או חריקה שלהן על ידי הזזת הלסת מצד לצד. במקרה האחרון, נוכל לראות בבדיקה דנטלית כי מבנה השן נשחק משמעותית, מה שעלול בהמשך לגרום לשיניים להיסדק או להתנדנד.

כשמדובר על חריקת שיניים בשינה, ישנם שלושה גורמים עיקריים שצריך לשים אליהם לב:

  • מפרק הלסת
  • השיניים
  • שרירי הפנים

התופעה עשויה להשפיע קשות על כל אחד מהגורמים המשתתפים בחריקת שיניים ולגרום לנזקים קשים לשיניים ולהתקצרותן בהדרגה, לפגיעה בשרירי הפנים ולכאבים כרוניים ודלקות במפרקי הלסת. עם זאת, במקרים רבים לא ניתקל בנזק משמעותי כלל, מה שמקשה אף יותר על אבחון התופעה והתאמת פתרונות.

כיצד מתבצע טיפול בחריקת שיניים?

פתרון אורתודנטי: במידה והמנשך אינו תקין, יש לדאוג לפעולות יישור שיניים שיסייעו בהפחתת הלחץ באזור השיניים הקדמיות ויסייעו בהפסקת תופעת החריקה של השיניים. גם איזון הגובה בין הלסת התחתונה והעליונה ופיזור המגע בין השיניים עשוי להקל מאוד על התופעה משמעותית.

פתרון תרופתי: אם יימצא כי חריקת השיניים היא תופעת לוואי של טיפול תרופתי, יש לפנות לגורם המטפל על מנת לקבל תרופה חלופית אשר לא תגרור אחריה חריקת שיניים ותאפשר שינה בריאה ותקינה.

שיני בינה: בקיעה של שן בינה עשויה להפריע לתנועת הלסת ולהקשות מאוד על הלעיסה ועל השינה. במידה ובבדיקת תנועה של הלסתות יימצא כי שן הבינה מהווה גורם מפריע הגורם לחריקת שיניים, מומלץ להיפטר משן הבינה ולעקור אותה.

חוסר בשיניים אחוריות: הדבר עשוי להפעיל לחץ רב על השיניים הקדמיות הקיימות וידרוש שיקום פה מקיף שיכלול שתלים וכתרים שיסייעו לחלק מחדש את הלחצים בפה.

סד לילה: באמצעות הנחת פלטה העשויה מחומר פלסטי בפה בעת השינה, ניתן להפחית את הלחץ המופעל על הלסת ולהתמודד עם התופעה השוחקת בדמות חריקת שיניים. ישנן פלטות המיועדות ללסת כולה וכאלו המיועדות לשיניים הקדמיות בלבד. סד הלילה הינו רך וסופג את כל אנרגיית הנשיכה בעת השינה ושומר כי השיניים לא ייפגמו בתהליך וכי לא ייווצר מצב בו נשברות סתימות או שתלים בשיניים ומקל על המתח המופעל על השרירים והמפרקים.

התופעה עשויה גם לחלוף מעצמה

ילדים רבים עשויים לסבול בגילאים מוקדמים מתופעת החריקה ובמקרה זה התופעה עשויה להיפסק בתחילת גיל ההתבגרות. במידה ומדובר בסיבות מבניות בלסת ובשיניים, התופעה לא תיעלם עד שיימצא לה טיפול מתאים ומקצועי.

פעולות מנע מומלצות

  • ראשית, חשוב מאוד לשמור על רוגע באורח החיים. ניתן להיעזר בטיפול מקצועי שיסייע לך לפתח כלים להפגת המתח והתמודדות מיטיבה עמו. ניתן גם להיעזר בטיפול תרופתי טבעי או כימי אשר יפחית את המתח.
  • כאמור, לבישת סד לילה עשויה להפחית באופן משמעותי את הכאב, הנוקשות והנזקים אשר נוצרים לשיניים ולשרירי הפנים במהלך הזמן.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​