מה היא העלות של השתלת שיניים בכל הפה? מה היא השתלה בזאלית? האם ניתן לבצע השתלת שיניים ביום אחד? וכיצד מתבצעת השתלת שיניים למחוסרי עצם?
מתי יש צורך בהשתלת שיניים?
השתלת שיניים היא הליך רפואי בו מתקינים שיניים סינטטיות במקום שיניים רקובות או כאלו אשר נעקרו. השתלת שיניים היא בעיקר עבור אנשים אשר איבדו שיניים או שמצב השיניים שלהם אינו מאפשר שימוש נוח בהן ומכביד על אורח חייהם. ההשתלה מתאימה לאנשים בכל הגילאים ובירור עם רופא מומחה יעזור לך להבין האם השתלה היא הפתרון הטוב ביותר עבורך. חשוב לציין תהליך ההשתלה אינו פוגע בשיניים הבריאות או מצריך השחזה שלהן.
כיצד מתבצעת השתלת שיניים
הודות לפופולאריות הרבה של השתלות שיניים ברחבי העולם, הטכנולוגיה ושיטות ההשתלה השתכללו במהלך השנים האחרונות בצורה פנטסטית. כאשר מדובר בתהליך השתלה של שן, ישנם שני חלקים עיקריים. בחלק הראשון יש להתקין שתל העשוי ממתכת עמידה בכדי שיוכל להחליף את שורש השן. לאחר מכן, השן החדשה נבנית מחרסינה ומותקנת על גבי השתל. שיעורי ההצלחה של הליכים מסוג זה הינם גבוהים מאוד ועומדים על אזור ה-95% אחוזים.
ההכנות לפני ההליך הרפואי של השתלת שיניים
למרות הפופולאריות הרבה שלהם והסבירות הנמוכה לסיבוכים, חשוב להבין שעדיין מדובר כאן בהליך רפואי אשר מתבצע בעזרת הרדמה ויש להתכונן אליו בצורה רצינית ומקצועית ביחד עם הרופא המנתח. כבר בפגישת הייעוץ הראשונית יתאפשר לרופא להבין את מצב השיניים שלך ואת הצרכים של הפה שלך, לתכנן כיצד לפתור אותם ולהסביר לך את מהלך הניתוח. ההכנות המקדימות של הרופא כוללות:
- בחינה של ההיסטוריה הרפואית של המטופל, איתור אלרגיות רלוונטיות והבנת המצב הפיזי הכללי שלו.
- חשוב לציין בפני הרופא תרופות אשר נלקחות באופן קבוע כמו גם מחלות מהתקופה שלקראת הניתוח.
- היכרות עם הרגלי אכילה ועישון אשר יכולים להשפיע על מצב השיניים הקיימות, מהלך הניתוח או על שלמות השיניים הסינטטיות לאחריו.
- הבנת חלל הפה ומיקום העצמות והסחוסים בעזרת בדיקה ידנית, צילומי רנטגן ולעיתים גם הדמיות CT.
- הרצת סדרת בדיקות אשר יוודאו כי השן החדשה תהיה דומה עד כמה שניתן לשיניים הטבעיות שלך מבחינת גודל, צבע ומרקם.
- במקרים בהם ישנה כמות עצם נמוכה באזור המיועד להשתלה או שהאזור קרוב לסינוסים, יכול להיות שיהיה צורך בניתוחים מקדימים לעיבוי עצמות או הכנת הסינוסים.
טלי מץ מראיינת את דר ספוז'ניקוב ומטופלים אחרי השתלה בזאלית
השתלת השיניים עצמה
השתלת השיניים עצמה מתרחשת תחת הרדמה מקומית הניתנת באמצעות זריקה אחת או יותר לאזור המטופל ובתוך מרפאת השיניים. ישנם מקרים בהם ניתן לבקש לעבור את ההליך תחת הרדמה כללית אך במרבית המקרים אין צורך בכך. השתלה של שן אחת אורכת כמספר דקות והשתלות של מספר שיניים יכולות להגיע עד למספר שעות רצופות. להשתלת שיניים שלושה שלבים עיקריים והארוך ביותר ביניהם הינו השלב הראשון:
קיבוע השתל לעצם הלסת
השתל הוא למעשה בורג העשוי ממתכת עמידה ביותר אשר תוכננה לעמוד בתנאי הפה. קיבוע השתל נעשה בצורה של הברגה לאחר ששורש השן הוסר. לאחר קיבוע השתל רופא השיניים סוגר את הפצע בעזרת תפירה ומוודא שרקמת החניכיים מכסה לחלוטין את השתל. בשלב זה, יהיה עלייך לחכות עד שהלסת שלך תקבל את השתל בכדי להמשיך לשלבים הבאים. במקרים בהם יש להשלים את השן החסרה ללא המתנה, למשל כאשר מדובר בשן קדמית, מתקינים שן אקרילית באמצעות גשר עד לרגע בו השתל מוכן.
חשיפת השתל והכנה לקראת התקנת השן הסופית
לאחר תקופת זמן של בין שלושה לשישה חודשים, במרבית המקרים, יתאפשר להמשיך את תהליך השתלת השיניים. בשלב זה, רופא השיניים יחשוף את השתל ויתקין עליו כיפת ברזל. המטרה של שלב זה היא להאיץ את תהליך ההיטמעות של השתל ולהקל על תהליך הריפוי של החניכיים במקום. כיפת הברז תגן על השתל ותאפשר לחניכיים להתכונן להשתלת השן הסופית והרופא מנצל את שלב זה בכדי לבחון את התקדמות ההחלמה ותגובת החניכיים להליך.
יציאה מהמרפאה עם חיוך גדול ושלם
לאחר תקופת זמן הנעה בין שבוע למספר שבועות, החניכיים שלך יהיו במצב בו הן יוכלו לקבל את השן החדשה ללא סיבוכים. השן הסופית עשויה מחרסינה ושלב ההתאמה שלה יכול לקחת מספר מפגשים אצל רופא השיניים. המטרה של מפגשים אלו היא להתאים את הכתר בדיוק לצרכי הפה של המטופל מבחינת גודל, צבע ומרקם וניתן לשלוח את הכתר בחזרה למעבדה לשיפורים ותיקונים. תהליך הרכבת השיניים עצמו לוקח דקות ספורות בדומה לתהליך ההתקנה של כתר על שן רגילה.
לאחר השתלת שיניים
אף אחד מהשלבים של השתלת שיניים אינו מצריך תקופת התאוששות או אשפוז וניתן ללכת הביתה מיד עם סיומו של כל שלב. כמו לאחר עקירת שיניים, לאחר התקנת השתל ניתן לצפות לכאבים אשר יתגברו ככל שהשפעת ההרדמה תעבור. אודם, נפיחויות, כאבים ואפילו דימומים יכולים להופיע עד לכמה ימים לאחר השתלת שיניים ויש לבדוק עם הרופא המטפל אילו תופעות לוואי אמורות לעורר אצלך חשש ובאילו משככי כאבים עלייך להשתמש.
בחודשים שלאחר ההשתלה יש ללכת לבדיקות שגרתיות אצל הרופא בכדי לוודא שההשתלה הוטמעה ללא בעיות.
הגבלות לאחר השתלת שיניים
הרופא המנתח יסביר ויפרט עבורך את כל ההגבלות לאחר הניתוח ויש לשמור עליהן על מנת להגן על השיניים החדשות שלך. בשעתיים שלאחר הניתוח אסור לאכול או לשתות ובימים שלאחר הניתוח יש להימנע מאכילה של מאכלים קשים או מאימוץ של אזור ההשתלה. כמו כן, מומלץ לשמור על היגיינת השיניים החדשות בפרט והיגיינת הפה בכלל בעזרת שטיפה שגרתית עם מי פה, שימוש בחוט דנטלי וכמובן צחצוח יום יומי בעזרת מברשת עדינה.
מתי יש לפנות רופא לאחר השתלת שיניים?
במקרים בהם ישנה עלייה בחום לאחר הניתוח, כאבים חזקים או הפרשות מקומיות מהפה יש לפנות באופן מידי לרופא.
השתלת שיניים במפגש אחד
בשנים האחרונות ישנה שיטת השתלה חדשה הנקראת השתלת שיניים ביום אחד, אשר אינה מצריכה מספר טיפולים ותקופת החלמה בה השן החדשה אינה מותקנת מיד עם תום הניתוח. בשיטה זו מתבצעים כל השלבים במהלך הניתוח ולא ניתנים לשתלים תקופת החלמה של מספר חודשים. שיטה זו הראתה תוצאות מרשימות והיא נוחה יותר אך, ישנם רופאים אשר מאמינים כי עוד יש לשכלל אותה לפני שתהיה עדיפה על השיטה הארוכה יותר להשתלת שיניים.
מה הן החלופות להשתלת שיניים?
במקרים רבים, השתלת שיניים תהיה האפשרות המהירה והטובה ביותר למלא את מקומן של שיניים פגומות או חסרות. למרות זאת, ישנם פתרונות אחרים אשר אולי יהיו אטרקטיביים או מתאימים יותר לך באופן אישי. פתרונות אלו כוללים התקנת גשר מעל השן החסרה או אפילו התקנת כתרים ייחודיים. כבר בפגישת הייעוץ הראשונית יוכל רופא שיניים מקצועי להסביר לך את האפשרויות הזמינות עבורך ואת המשמעויות שלהן.
עכשיו זה הזמן הנכון לדאוג לחיוך שלך
ד”ר לרי הינו רופא מקצועי אשר מתמחה בתהליכי השתלת שיניים. עכשיו זה הזמן שלך ליצור איתנו קשר, לספר לנו על הצרכים של הפה שלך ולהתקרב למקום בו יתאפשר לך לחייך עם כל השיניים ולאכול בפה מלא ללא חשש או כאבים.