מהי השתלת עצם וכיצד מבצעים אותה? מאיפה משיגים עצם להשתלה בחלל הפה? מה החסרונות של השתלה קונבנציונאלית ומהן האלטרנטיבות?
השתלת עצם מאפשרת להוסיף עצם לחלל הפה. הוספת העצם לחלל הפה נדרשת כאשר עצם הלסת דקה מדי, שחוקה או לא קיימת. ברוב המקרים, הסיבות למחסור בעצם שמחייבות השתלות מן הסוג הזה קשורות לנסיגת חניכיים, דלקות וזיהומים. כמו כן, מחסור בעצם נגרם בגלל לבישה של תותבות לא מתאימות, עקירות ללא טיפול המשכי ראוי, סינוס מקסילרי וכמובן תהליך הזדקנות טבעי. עם זאת, השתלת עצם כרוכה מטבע הדברים בסיכונים ובשביל להימנע מהם צריך להכיר את המאפיינים של השתלה בזאלית.
השתלה בזאלית שתשפר את איכות חייך
המרפאה של ד”ר לרי היא בין הבודדות בארץ שמציעה השתלה בזאלית למחוסרי עצם. אנו נבדוק האם אפשר לחסוך עבורך את הכאבים, הסיכונים ועוגמת הנפש של השתלת עצם ונתאם עבורך השתלה בזאלית בתוך זמן קצר. השתלה בזאלית תשפר את איכות החיים שלך באופן מידי ותאפשר לך ליהנות משיניים חדשות גם במקרים של מחסור קיצוני בעצם.
עיבוי עצם הלסת לאורך ולרוחב
המטרה של הוספת עצם ממקורות שונים היא להכין את האזור המיועד להשתלת שיניים. הכנת האזור מאפשרת לקלוט את השתלים הדנטאליים ולהשתמש בהם על מנת להחליף שיניים חסרות. בפועל, מדובר בפרוצדורה שמעבה את עצם הלסת הטבעית. העיבוי של עצם הלסת נעשה בממד האורכי או הרוחבי, לפי התכנון המוקדם ובהתאם לרקע הרפואי והבריאותי של המטופל.
איך נראית התוספת לעצם?
העצם שמוסיפים לחלל הפה כתשתית להחדרת שתלים דנטאליים נראית כמו גרגירים מחוברים או גוש. את העצם מכסה מחסום דקיק שמכונה “ממברנה”. הממברנה בדרך כלל עשויה קולגן כי תפקידה לעגן את ההשתלה של העצם, כמו גם למנוע מתאי אפיתל לחדור לרקמת העצם המושתלת. בכל מקרה, הבחירה בתחליפי עצם גם היא פונקציה של מצב הפה והתייחסות לשורה ארוכה של שיקולים רפואיים.
השתלת עצם אוטוגנית
האפשרות הראשונה לצורך השתלת עצם היא להשתמש בעצם אוטוגנית. זו במילים פשוטות עצם שאותה הרופא נוטל מאזור אחר בגוף של המטופל, לפני שהוא מניח אותה באזור המיועד. נהוג לקחת את העצם האוטוגנית מאזור הסנטר, החך או הלסת התחתונה, אך במקרים מסוימים לוקחים אותה מהאגן או הגולגולת.
יתרונות וחסרונות של השתלת עצם אוטוגנית
היתרון של עצם אוטוגנית בא לידי ביטוי בהתאמה גבוהה שלה למתרפא ובסיכויי קליטה משמעותיים. מנגד, החיסרון הוא שהאזורים התורמים נשארים פצועים לאורך זמן. כמו כן, קיימת מלכתחילה מגבלה מסוימת מבחינת כמות העצם שאפשר לקחת, ישנם סיכונים לפגיעה עצבית באזורים התורמים ובמקרים של נטילת עצם מהאגן או הגולגולת אף נדרש ניתוח פולשני עם הרדמה בבית חולים.
שימוש בעצם מהחי
אפשרות שנייה להשיג תוספת לעיבוי עצם הלסת היא להשתמש בעצם מהחי. כאן מדובר בעיקר מעצם שנלקחת מבני אדם אחרים שתורמים אותה, או לחילופין מבעלי חיים כגון פרות. התנאי היחיד שצריך לשמור עליו אם לוקחים את העצם מבעלי חיים הוא להסיר את החלקים האורגניים, וזאת על מנת להסיר חששות להעברת נגיפים או חיידקים.
היתרונות והחסרונות של שימוש בעצם מהחי
השימוש בעצם מהחי מקל על הפרוצדורה הרפואית של ההשתלה. ראשית, אין הגבלה בכמות העצמות שבהם ניתן להשתמש והעובדה שאפשר להסיר חלקים אורגניים גם מעצמות של בעלי חיים הופכות אותן לנגישות וזמינות. שנית, בשימוש בעצם מהחי אין סיכונים לאזורים אחרים בגוף המטופל. מנגד, התחליף של עצם מהחי נקלט פחות טוב בחלל הפה לעומת עצם אוטוגנית.
השתלת עצם מלאכותית
עצם ממקור סינתטי משמשת כעצם מלאכותית שגם אותה אפשר להחדיר לחלל הפה. היא מגיעה לרוב ממקור של אלמוגי ים, כי הם קרובים בצורה הגיאומטרית שלהם לעצמות שיש בגוף האדם. בשימוש בעצם מלאכותית נדרשת התאמה ספציפית למבנה הגוף של המתרפא, בחירה נכונה של העצם לפי העובי שאותו רוצים להשיג ובדיקת המקור להסרת חשש מזיהומים. כמו כן, את טיפולי השיניים עצמם מבצעים רק לאחר שהמטופל מקבל אנטיביוטיקה וחומרים נוספים לחיטוי האזור.
יתרונות וחסרונות של עצם ממקור סינתטי
כמו בעת השימוש בעצם מהחי, גם השימוש בעצם ממקור סינתטי מציע בעיקר זמינות ונגישות. מן העבר השני, אזורי ההשתלה חייבים להיות מוגנים מלחץ או טראומה כי הם רכים ועלולים לנוע מהאזור הרצוי. כמו כן, חסרונות אחרים נובעים מהעובדה ששימוש בעצם ממקור סינתטי פחות רלוונטי למעשנים, לסובלים ממחלות כלליות כמו אוסטאופורוזיס ולגברים ונשים עם סכרת לא מאוזנת ומחלות במערכת החיסון.
השתלה באמצעות הרמת סינוס
הרמת סינוס היא ככל הנראה הפרוצדורה המוכרת ביותר בהקשר של השתלת עצם עבור מחוסרי עצם. כאן מנסים להשתיל עצם באזור רצפת הסינוס המקסילרי, על ידי פתיחת חלון קטן והחדרת התחליף הנבחר דרכו לתוך הסינוס. החדרת העצם מאפשרת להגביה את רצפת העצם ולאחר מכן להניח עליה שתל דנטאלי.
סוגים נוספים של השתלת עצם
התקדמות רפואית בתחום של השתלת עצם מאפשרת לבחון אפשרות לשימוש בעצם מתורם אחר, או להחדיר מטריצה. בעוד אופן השימוש בעצם מתורם אחר דומה במהותו לשימוש בעצם עצמית, החדרת מטריצה משמשת רק כבסיס לגדילת עצם ותפקידה לעודד את הגוף לתקן את הבעיות בעצמו.
מה התחליפים להשתלת עצם?
המגבלות שחלות על השתלת העצם והעובדה שמדובר בהליך פולשני, כואב ועם סיכונים רבים מחייבות היכרות עם האלטרנטיבות. נכון להיום, התחליף מומלץ להשתלת עצם נקרא השתלה בזאלית. זו השתלה שמבוצעת עם שתלים מיוחדים שמחוברים ללסת דרך החדרה צידית וישירות אל רקמת החניכיים. בפועל, השתלה בזאלית מאפשרת לבצע השתלת שיניים גם כאשר ישנו מחסור בעצם הלסת ולא ניתן לעגן אליה את השתלים הרגילים.
כך השתלה בזאלית הפכה לתחליף מועדף
השתלה בזאלית הפכה לתחליף מועדף להשתלת עצם בגלל כמה סיבות מרכזיות. קודם כל, היא מתאימה לחולי סכרת ולחולים בבעיות כלליות נוספות. אותם חולים לא קיבלו עד לפני מספר שנים את ההזדמנות לעבור השתלת עצם והם נכללו בקבוצת סיכון. שנית, להשתלה בזאלית אחוזי הצלחה גבוהים ואפשר לבצע אותה ביום אחד תחת סדציה בטשטוש עמוק. כמו כן, ברוב המקרים השימוש בשתלים בזאליים מונע את הצורך בהרמת סינוס והשתלת עצם.
טיפול למחוסרי עצם ברמה קיצונית
רמה קיצונית של מחסור בעצם מחייבת התאמות מיוחדת בבחירת שתלים דנטאליים. במקרים של מחסור קיצוני בעצם הלסת, אין ברירה אלא לבצע השתלה בזאלית. במחסור קיצוני בעצם הלסת אי אפשר להסתפק בהשתלת עצם רגילה וגם השתלת עצם אוטוגנית לא תמיד עונה על דרישות הקדם. לשם השוואה, השתלה בזאלית בהחלט אפשרית גם אצל מחוסרי עצם ברמה קיצונית ובעזרתה ניתן להשיג תוצאות אסתטיות מעולות ברמת אמינות גבוהה.
השתלה בזאלית עושים רק במקום אחד
במרפאה של ד”ר לרי גאים לייצג את הקליניקה הרפואית הגדולה בארץ להשתלה בזאלית.