מהי השתלת חניכיים וכיצד מבצעים אותה? מה ההבדל בין סוגי השתלות? איזה סיבוכים אפשריים בטיפולי חניכיים?
הרקמות הרכות סביב השיניים מוכרות יותר בשם חניכיים, אך רק מעטים מבינים מה נדרש על מנת להשתיל אותן. המורכבות בהשתלה מן הסוג הזה נובעת מהעובדה שהחניכיים תוחמות את השיניים ומונעות חיכוך בינן לבין המזון שנכנס לפה. כמו כן, רקמת החניכיים מורכבת מעצם המכתשית שנמצאת בלסת ומרירית החניכיים שמצפה את העצם. המשמעות היא שבשביל להשתיל חניכיים יש צורך בהתערבות פולשנית ובשימוש בטכניקות מתקדמות – שיש רק במרכזים רפואיים מובילים.
בקליניקה להשתלה בזאלית יתאימו לך טיפול אישי
אנחנו בקליניקה להשתלה בזאלית של ד”ר לרי נשמח להיפגש אתך על מנת לתאם עבורך טיפול אישי. אנו נבדוק את מצב השיניים שלך באמצעות הדמיה ממוחשבת, נתכנן ניתוח וירטואלי שלא כרוך מבחינתך בכאבים ונברר היתכנות להשתלה בזאלית. במידה והתנאים יאפשרו, נוכל לבצע גם עבורך השתלת שיניים ללא הרמת סינוס או השתלת עצם ולצרף אותך לשורה ארוכה של מטופלים מרוצים.
השתלת חניכיים כחלק מרפואה משמרת
הפרוצדורה הרפואית של השתלת חניכיים שייכת לקטגוריה של רפואה משמרת. במקור, מטרת ההליך הייתה לעצב ולשמור על החניכיים הקיימות, לתקן פגמים ולהעלים ליקויים אנטומיים. עם הזמן החלו השתלות להוכיח את עצמן כתהליך כירורגי וכיום ניתן להיעזר בהן על מנת להניח כמות מספקת של רקמות חניכיים מסביב לשן אחת או קבוצת שיניים.
השתלה בגללה נסיגת חניכיים
הסיבה העיקרית שבגללה מבצעים השתלה היא נסיגת חניכיים. כאשר החניכיים נסוגות כחלק מתהליך הזדקנות טבעי או בגלל נסיבות מסוימות של מצב רפואי ספציפי, השיניים מאבדות את ההגנה הטבעית ויכולת הגוף לחסום חדירת בקטריות נפגעת גם היא. עם זאת, שיקום בעזרת השתלה לרוב פותר את הבעיה ובעזרתו ניתן למנוע רגישות של שורש השן למוצרים קרים וחמים.
מהי נסיגת חניכיים במצב מתקדם?
במצב מתקדם ומשמעותי של נסיגת חניכיים מבצעים השתלה כדי למנוע את החמרת ההתכנסות. בעזרת השתלת חניכיים אפשר להגן מפני חשיפה של פני השורש, להוסיף רקמות חניכיים בלי שיהיה צורך להוציאן מחלקים אחרים בפה ולכסות את משטחי שורש השן.
הבעייתיות של נסיגת חניכיים הדרגתית
השתלת חניכיים היא כיום פרוצדורה מקובלת אך הבעיה היא שרבים לא מודעים לצורך בקיומה עד שהמצב הופך להיות חמור ובלתי הפיך. זה קורה כי ישנה תופעה שכיחה של נסיגת חניכיים הדרגתית: בתהליך הזה הרקמות שאופפות את השן נוטשות לאט, רגישות היתר לשינוי טמפרטורות מופיעה רק לסירוגין והנסיגה היא לכאורה לא קריטית. עם זאת, נסיגה כזו לא פחות מסוכנת מנסיגת חניכיים שנגרמת באופן מהיר בגלל בעיה רפואית והיא מחייבת טיפול מקיף.
הבדלים בין סוגים של השתלת חניכיים
הצורך בהשתלת חניכיים מקדם את המדע ומפתח טכניקות חדשות שלא היו קיימות בעבר. את סוג ההשתלה בוחרים לפי הצרכים הייחודיים של כל מקרה, על פי הרקע הבריאותי של המטופל ובהתאם לסיכונים. בראש ובראשונה, השיטה הכי נפוצה של השתלת חניכיים היא השתלת רקמות חיבור.
מהי השתלת רקמות חיבור?
השתלת רקמות חיבור היא שיטה של השתלת חניכיים בה מבצעים חתך בגג הפה ויוצרים צוהר שמוסט הצידה. לאחר מכן מוציאים רצועה של רקמות מתחת לצוהר ותופרים אותן לרקמות החניכיים שמקיפות את שורש השן שנחשפה בגלל הנסיגה. בהמשך מסירים את רקמות החיבור מהחך, סוגרים את הצוהר בעזרת תפרים ומשחררים את המטופל להתאוששות.
השתלת חניכיים חופשית
שיטה דומה להשתלת רקמות חיבור אך בעלת מאפיינים מעטו שונים מכונה השתלת חניכיים חופשית. גם כאן משתמשים למשל ברקמות מגג הפה, אך לא מסירים רצועה של העור אלא רק כמות קטנה של רקמות ישירות מהחך. זה מאפשר להצמיד את הרקמות לאזור החניכיים שנמצא בטיפול ומתאים לאנשים עם חניכיים דקות.
מתי לוקחים רקמות מסביבת החניכיים
לשם השוואה, שיטה אחרת שנקראת השתלת חניכיים סביבתית מאפשרת לקחת את הרקמות מסביבת החניכיים שסמוכה לשן עצמה. במסגרת התהליך הרפואי מזהים את השן שאותה רוצים לכסות, מבצעים בעדינות חתך חלקי בלתי גמור עם קצה שנשאר מחובר ומכניסים את החניכיים שהוצאו מהרקמות הסמוכות אל תוך הדש כדי לכסות את השן החשופה. לבסוף, תופרים את הדש חזרה למקומו וחוסכים את רוב הסיכונים עבור אנשים עם כמות גדולה של חניכיים ליד השיניים.
השתלת חניכיים בשיטת אלודרם
בשנים האחרונות ניתן לזהות שכיחות גבוהה יחסית של טיפולי השתלת חניכיים בשיטת אלודרם. השיטה נקראת על שם חומר האלודרם, שמיועד להחליף רקמות של המטופל עצמו. היתרון של שימוש בשיטת אלודרם הוא שאין צורך בהתערבות רפואית באזור התורם של החך ושאחוזי ההצלחה גבוהים מאוד, אך החיסרון הוא שמדובר בהליך יקר שגם לא מתאים לכל אחד.
סגירת החור בחך לאחר השתלת חניכיים
כפי שאפשר להבין, ברוב השיטות שבהן משתמשים על מנת לבצע השתלת חניכיים נוצר חור בחך. החדשות הטובות הן שהחור הזה נסגר עם הזמן והשקע שממנו נלקחו הרקמות נוטה להתמלא לחלוטין תוך 6-8 שבועות. כמו כן, כשבועיים לאחר הניתוח החלק החיצוני של העור כבר נעשה עבה יותר והמטופל מרגיש בהקלה. החדשות הרעות הן שלאורך תקופת ההתאוששות ישנו כאב שפוגע באיכות החיים ורקמות החיבור התחתונות נחשפות לחלל הפה ומגורות בכל שפשוף של הלשון באוכל.
סימנים שמעידים על הצלחת השתלת חניכיים
יש כמה אינדיקציות שאחריהן נהוג לעקוב בשביל לדעת האם ההשתלה של החניכיים נקלטה באופן הרצוי. אף על פי שהתוצאות עצמן מוערכות ב-4-6 שבועות לאחר ההשתלה, יש לחכות עד אחרי 8 שבועות לפחות בשביל לבחון את האינדיקציות הללו. הסיבה לכך היא שזו התקופה שבה הרקמות אמורות להבשיל ורק אחריה ניתן לראות איזו כמות של רקמות נקלטה. אם למשל ההשתלה עבה מדי, השכבות העליונות ינשרו והשכבות העמוקות בלבד ישרדו. במקרים כאלה אין ברירה אלא לבצע הערכה מחדש ואף לתאם ניתוח משלים.
סיבוכים בגלל השתלת חניכיים
הסיבוכים שמזוהים עם השתלה לא בהכרח מעידים על סיכויי ההצלחה שלה. במילים אחרות, יש מקרים שבהם מופיעים סיבוכים אף על פי שההשתלה הצליחה, ולהיפך. באופן עקרוני, הסיבוכים האפשריים השכיחים הם נפיחות, שחרור של התפרים, נשל של הרקמות מהקשת העליונה בחלל הפה, זיהום והחלמה לא אחידה. כמו כל תהליך כירורגי אחר שמתבצע בגוף האדם, זיהומים ותופעות לוואי מעכבים את ההחלמה ומחייבים התאמות מיוחדות.
השתלה גם עבור אנשים עם חניכיים פחוסות
כאן המקום להזכיר שלעיתים השתלה היא הליך רפואי מומלץ עבור אנשים שנולדו עם חניכיים פחוסות. כאן ההשתלה לא מתבצעת בגלל נסיגת חניכיים או אירוע רפואי, אלא בשל נטיות גנטיות והשפעות אחרות. כמו כן, אחוזי ההצלחה של השתלה אצל אנשים עם חניכיים פחוסות זהים לאלו שנרשמים אצל אנשים שסובלים מהזדקנות ונסיגת חניכיים.
אצלנו החניכיים שלך מקבלות טיפול מתאים
אצל ד”ר לרי מציעים לך השתלת שיניים ביום אחד ומרכזים עבורך פתרונות שונים לטיפול בבעיות חניכיים. בין היתר, אנו מבצעים עד 120 השתלות בזאליות בשנה ובהשארת פרטים באתר נוכל לתאם עבורך פגישת ייעוץ לפני השתלת חניכיים ולהסביר לך במה בדיוק מדובר.